דווקא עכשיו, כשהתברר עד כמה גרמניה בעדנו, מתחוללת בה מהפכה שקטה שמעט מאוד ישראלים מכירים. שינוי דרסטי בחוק הגרמני פותח את השערים ומאפשר ל-400,000 ישראלים לקבל את הדרכון החזק באירופה.
עו"ד מיכאל דקר, שותף מייסד במשרד עורכי הדין דקר, פקס, ושות' העוסק בהשגת אזרחויות אירופאיות (ובמיוחד גרמנית ואוסטרית), מסביר כי "באוגוסט 2021 חוק ההתאזרחות הגרמני שונה באופן מאוד משמעותי שפותח את השערים למאות אלפי ישראלים".
לדבריו, "כבר לא מדובר רק על קבלת אזרחות על ידי הוכחת 'מוצא גרמני', אלא מתן אפשרות גם לצאצאי תושבים לקבל אזרחות.
לפני השינוי, רק מי שהיה צאצא לאזרח גרמני היה יכול לקבל אזרחות. כעת נקבע שגם צאצאיו של מי שמרכז חייו היה בגרמניה לפני עליית היטלר לשלטון ב-1933 – ונמלט מהמדינה עד שנת 1945 בעקבות הנאציזם – יוכלו לקבל אזרחות. כלומר מדובר לא רק באזרחים גרמנים אלא גם בתושבים ובנתינים.
מבחינת הישראלים הנקודה הזו משמעותית בעיקר למי שלדוגמא יש לו שורשים פולנים וסבו או סבתו נולדו בפולין, אבל התגוררו בגרמניה וניהלו שם את מרכז חייהם בשנים הרלוונטיות. אם מדובר בצאצא של נתין גרמני בעל אזרחות פולנית אשר גר, עבד, למד וחייו היו בגרמניה עוד לפני המלחמה, הוא כנראה יהיה זכאי לאזרחות גרמנית.
נשמע מסובך? מטפלים לכם בהליך מא' עד ת'
את כל הבירוקרטיה הנדרשת בדרך לאזרחות מבצעים במשרד דקר, פקס ושות', מבלי שהלקוח יצטרך ללמוד את האותיות הקטנות של החוק, להתעסק בהכנת בקשה בשפה הגרמנית, איתור מסמכים או תרגומים נוטריונים.
עו"ד דקר מוסיף כי "מבחינת הגרמנים מדובר בסוג של 'מבצע' לישראלים לתיקון עוולות העבר. במקרה כזה שבו הלקוח כמעט ולא נדרש לעשות דבר, חבל שלא לנצל את האפשרות הזו".