אין צדק בעולם ואם אתם לא מאמינים, תשאלו את האנשים הרגישים באופן מיוחד לעקיצות יתושים. לאורך שנים האמונה הרווחת גרסה כי היתושים מריחים את הדם שלנו, ויש סוגי דם שהם אוהבים יותר מאחרים. אבל כעת מסתבר שזה לא עובד כך. מחקר מעניין גילה שהיתושים נמשכים לאנשים מסוימים בגלל ניחוח הגוף שלהם. ואם זה נשמע כמו קוריוז לא מאוד מועיל וגם לא מזיק, למעשה זה דווקא תובנה חשובה מאוד.
מדענים מעריכים כי בעזרת הממצא החדש הם יוכלו להביא לירידה דרסטית במספר האנשים שחולים מדי שנה במחלות קשות המופצות על ידי יתושים. כך למשל סוגים שונים של קדחת, מלריה ועוד – בעיקר מחלות שנפוצות במדינות אקזוטיות אך עלולות להגיע בהמשך גם למדינות רבות אחרות, לרבות ישראל.
איך היתושים מזהים את טרפם
חשוב לדעת כי ליתושים יש כמה מנגנונים משכללים שבעזרתם הם מאתרים את טרפם. הם לא עוקצים כל דבר וכל אחד. למעשה, היתושות (הזכרים לא עוקצים ולא ניזונים מדם), יודעות לזהות את חום הגוף של יונקים, הן יודעות לזהות תהליכי נשימה לפי פליטת הפחמן הדו חמצני וככל הנראה הן אכן יודעות לזהות גם סוגי דם שונים. אבל כעת מסתבר שמינים שונים של יתושים, יודעים "לסמן" את טרפם בדרך מתוחכמת. כלומר, ברגע שהם עוקצים, הריח של ה"קורבן" משתנה. הריח כעת מזוהה על ידי יתושים נוספים ביתר קלות.
איך ריח הגוף משתנה
כידוע, היתושים מפילים מדי שנה חללים רבים לא בגלל עקיצת ארס. היתושים (כאמור, היתושות), מעבירות אל הקורבן פרזיטים (טפילים) שעלולים להיות קטלניים. בנוסף, העקיצות יכולות להעביר טפילים אשר בתורם גורמים לבני אדם להפיק ריח ברמה מולקולרית.
המולקולות של הריח הזה, שלא מורגשות על ידי בני אדם, מורגשות היטב על ידי נקבות היתוש. זוהי ממש משואת סימון, אשר הופכת את העקוצים למוקד משיכה לעוד ועוד יתושות.
זה משמעותי, מפני שסוגים שונים של מחלות שמפיצים היתושים, נעשים קשים יותר באם האדם נדבק יותר מפעם אחת. הן טפילים מסוג מלריה והן טפילים כגון זיקה וקדחת דנגי, מתמרנים את גופו של הנעקץ להפיק ריח ייחודי. מחקר ענק שנעשה על עכברים, מצא כי סוגים שונים של יתושים גילו העדפה ברורה (75 אחוזים) לעקיצת עכברים שריחם שונה עקב עקיצות קודמות. כאשר הקימו המדענים מחסום ריח, היתושות לא גילו העדפה לעכברים שנעקצו קודם לכן, מה שמוכיח שאכן הריח הוא הגורם המשמעותי.