כל מי שעובד עם עץ, ובמיוחד מי שעובד עם דק חיצוני – יודע שעכשיו זה בדיוק הזמן לטפל בו ולחדש אותו. דווקא בימים אלו, אחרי החורף הקשה ולפני הקיץ הישראלי הקשוח – הדק שהיה פעם יפהפה – נראה עייף, מסכן, יבש ומלא סדקים. אז נכון. זה דק והוא אמור להיות בחוץ, אולם כמו כל עץ טבעי, כדי שהמצב לא ילך ויחמיר, הוא דורש טיפול. שלא כמו בעבר, הטכנולוגיה והנדסת החומרים המתפתחת מאפשרות היום לכל בעל מקצוע להחיות, לרפא ולשמור על היופי הטבעי של העץ בקלות. דרושות רק מספר פעולות פשוטות שכל אחד יכול לעשות. והתוצאה? ממש כמו חדש!
כדי לדעת איך לעשות את זה בעצמכם כמו שצריך, פנינו לשי איגל – מאסטר לדקורציה, מדריך מקצועי לטיפול בעץ ומי שידוע בכינוי "דוקטור דק". חוץ מההסבר המפורט שמיד תקראו פה, הוא גם הכין לנו סרטון קצרצר.
לפני שמתחילים
"כדי לטפל במשטח דק כמו מקצוען", מסביר שי, "צריך לוודא שיש לכם את הציוד הדרוש, גם מבחינת נוחות וגם מבחינת בטיחות. זה אומר שאתם צריכים להכין מבעוד מועד: מברשת, רולר או פד (עדיף רולר), מטאטא קשיח, צינור מים, נייר ליטוש או מלטשת, כפפות עבודה ומשקפי מגן. בנוסף, עליכם להצטייד בקלינר – לניקוי יסודי של העץ, סטריפר (אם צריך להסיר צבע ישן או כתמים קשים מהדק) וכמובן שמן דק לחידוש העץ". כששאלנו את שי לגבי מגוון וסוגי החומרים והשמנים הקיימים כיום בשוק, הוא אמר: "חשוב מאד להשתמש בחומרים אשר דוחים מים, מגנים מפני עובש, ריקבון, חרקים, לחות, קרינת U.V, ועמידים בתנאי מזג האוויר הישראלי הקשוח. כמו כן, לפני שבוחרים חומר רצוי לוודא שהוא מתאים לכל סוגי העצים והדקים". זהו. הבנו. אפשר להתחיל.
שלושת השלבים של המקצוענים
"כעיקרון", אומר לנו שי, "כמו כל דבר בישראל (ובצבא בפרט), גם תהליך חידוש הדק נחלק ל-3 חלקים. מהניסיון שלי, אם עובדים על פי הכללים והשלבים מקבלים תוצאה נפלאה של דק חדש לגמרי. זה לא מסובך, צריך רק את הכלים והחומרים הנכונים, וכל אחד יכול לעשות את זה". השלבים פשוטים:
- הכנה ושטיפת הדק – מטאטא וצינור מים יעשו את העבודה.
- ניקוי וייבוש העץ – באמצעות קלינר (ואם צריך גם סטריפר להסרת כתמים וצבע ישן + נייר ליטוש).
- מריחת שמן דק – רולר ומברשת יספיקו.
כדי שתהיו בטוחים מה בדיוק עליכם לעשות על פי השלבים, אתם מוזמנים לחזור ולצפות שוב בסרטון ששי הכין במיוחד עבורכם. 3 דקות ותגלו את כל הסודות.
חשוב לזכור
אם יש כמה דברים חשובים שצריך לזכור לפני שניגשים לעבודה, אז אלו כנראה העיקריים: תבדקו טוב טוב את חומרי הגלם שאתם משתמשים בהם. קחו בחשבון שמומלץ לחדש את הדק פעמיים בשנה, בסוף הקיץ ובסוף החורף. והכי חשוב – אם יש לכם שאלות לגבי החומרים, התהליך או כל דבר אחר, אל תתביישו להתייעץ. בטמבור לדוגמא, ישמחו לענות לכם על כל שאלה. שיהיה בהצלחה בעבודה.